Menu

Blog

Drukwerktechnologieën - Hoe worden jouw producten gedrukt?

Waar vroeger alles nog met de hand werd gedrukt en boeken handmatig werden overgeschreven wordt nu het gros van alle producten digitaal gedrukt. Digitaal drukken is in twee zeer verschillende technieken te onderscheiden; namelijk het drukken door middel van bijvoorbeeld inkjetprinters én het drukken op een drukpers die digitaal worden bestuurd. Daarnaast is er ook nog het ‘offset drukken’, een wat meer traditionele manier van drukken. In dit artikel worden deze drie verschillende technologieën uitgelegd zodat jij weet hoe jouw bestellingen worden gedrukt.

Inkjet printen

Het inkjet printen is een van de twee manieren hoe er digitaal wordt gedrukt. Bij een inkjetprinter wordt er gebruik gemaakt van vloeibare inkt die wordt ‘gesproeid’ op het papier. Een andere benaming voor deze soort printer is ‘inktstraalprinter’. Deze manier van printen kent voor- en nadelen. Zo is het voordeel dat de printers goedkoop gemaakt kunnen worden en de drukwerken van hoge kwaliteit zijn. Nadelen kunnen zijn dat het niet watervast is. Dit heeft de maken met de samenstelling van de printerinkt. Daarnaast is de inkt relatief duur. Zeker op grote oplages is het een kostbare manier van printen.

Digitale pers

Het belangrijkste verschil tussen een digitale pers en offset is dat er bij een digitale pers geen tussenkomst is van een fotografische plaat. Dit betekent dat je snel en flexibel zonder opstartkosten kunt drukken. In plaats van de inkt op oliebasis maakt de digitale pers gebruik van toners. De kwaliteit komt steeds meer in de buurt van de offset pers.

Voordelen van de digitale pers zijn de prijs bij kleine oplages, flexibiliteit en toevoegen van variabele data. Nadelig is dat de inkt mogelijk kan barsten bij vouwen van het product. Daarnaast is de kwaliteit niet zo mooi als bij offset en is de prijs alleen aantrekkelijk voor kleine oplages.

Offset drukken

Offset betekent eigenlijk dat er via de traditionele manier wordt gedrukt. In gevallen van grote oplagen wordt er doorgaans gekozen voor deze technologie. Zo’n 66% van al het drukwerk in deze wereld wordt gedrukt met deze technologie. Op een aluminum plaat wordt de afbeelding fotografisch aangebracht. Vervolgens wordt deze plaat vochtig gemaakt. Waar geen beeld op zit komt vocht, hierop wordt vettige inkt aangebracht, dit stoot vocht af. De inkt zal zich dus alleen hechten aan vetloze plekken op de aluminum plaat. Deze inkt wordt in spiegelbeeld op een rubberdoek gedrukt.

Voordelen van offset drukken zijn de uitstekende kwaliteit en de kosten voor grote oplagen. Nadelen van deze drukwerktechnologie zijn de kosten bij kleine oplagen, kans op papierverspilling en dat de inkt alleen op oliebasis is.

Reacties

Helaas zijn er nog geen reacties geplaatst.

Plaats je reactie

{##}