Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Zo maak je een correcte huisstijl

huisstijl maken

Een huisstijl maken is niet zo moeilijk. Het maken van een goede en herkenbare huisstijl is echter een andere zaak. Wat zijn essentiële zaken bij het ontwerpen van een huisstijl? Wanneer blijft een huisstijl bij iemand hangen? In dit artikel moet het voor u het duidelijk worden wat de basisprincipes zijn om een huisstijl te ontwikkelen die goed is.

Waaruit bestaat een huisstijl?

Over het algemeen geldt dat een huisstijl een algemene reeks van communicatie uitingen is om de identiteit van het bedrijf of organisatie over te brengen. Herkenning is hierbij essentieel. Een goed logo, de juiste kleurkeuze en lettertype vormt de basis om dit te bereiken. U wilt immers dat uw bedrijf professioneel overkomt en de ware identiteit reflecteert.

Om het even overzichtelijk te maken stellen wij een checklist op die u moet nagaan om de juiste basis te leggen voor uw huisstijl:

  1. Logo
  2. Typografie
  3. Kleurkeuze
  4. Tekst en toon

Basisprincipes van een logo

Bij het ontwerpen van een logo moeten er met een aantal dingen rekening worden gehouden. Het logo moet overal toepasbaar en compatibel zijn. Denk hierbij dus dat jouw logo op het visitekaartje moet passen en tot zijn recht komt net zo als dat het wordt gedrukt op een vlag. Vaak worden logo’s op een kleine schaal ontworpen en bij toepassing voor doeleinden waarbij een groter formaat nodig is verliest het compleet zijn boodschap.

Een vanzelfsprekend principe maar vaak uit het oog verloren; een logo dat past bij de identiteit van een bedrijf. Hierbij is kleurkeuze en lettertype erg belangrijk. Mooi en strak is niet altijd goed, een logo van de ACTION brengt direct zijn identiteit over. (plaatje) Bron: The Logo Company

Typografie

Het lettertype is een belangrijk onderdeel van het maken van een huisstijl. Idealiter worden er ook niet meer dan 2 verschillende lettertypes gebruikt bij een huisstijl. De essentie is namelijk om het als een eenheid te laten overkomen wat lastiger is met verschillende lettertypes.

Tekst en toon

Het maken van een huisstijl bestaat niet alleen uit kleuren en logo’s. De tekst is een zeer belangrijk element wat vaak wordt onderschat. De woordkeuze van jouw boodschap, missie en visie moet namelijk naadloos aansluiten op jouw doelgroep. Mijd lange moeilijke woorden en jargon en hou het simpel. Laat mensen meteen zien waar het om gaat en draait. Korte zinnen, duidelijkheid en uniek.

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *